Най-великите империи в света – империята е суверенна държава, функционираща като съвкупност

...
Най-великите империи в света – империята е суверенна държава, функционираща като съвкупност
Коментари Харесай

Най-великите империи в света по площ – Топ 10 класация

Най-великите империи в света – империята е суверенна страна, функционираща като цялост от земи и нации, които са ръководени от император. Най-големите империи в историята като римската, английската и монголската, нормално се характеризират със завладяването, колонизацията, плячкосването и подчиняването на огромни на брой територии, кралства, етноси и нации, в интерес на шефовете на империята и икономическите елити. Нека в този момент да забележим Топ 10 класацията за най-великите империи в света :

10. Португалска империя – 10,4 милиона кв.км.

Португалската империя е била една от най-големите и най-дълго просъществувала в международната история, като това е и първата колониална империя на Ренесанса. Тя просъществува съвсем 600 години от завладяването на град Сеута през 1415 година, до 1999 г. – когато Португалия предава Макао на Китай. В началото на 16 век португалските мореплаватели стигат до Индонезия и Молукските острови, богати на най-търсените подправки в Европа  – кимион, карамфил и индийско орехче. За да открият монопол над търговията с подправки, португалците завладяват Молукските острови и някои значими търговски пристанища в Индийския океан. Още забавни обстоятелства за подправките. Португалската империя е управлявала територия от 10,4 милиона кв.км.

9. Династия Юан – 11 милиона кв.км.

Династията Юан е била империята или ръководещата династия на Китай, основана от Кубилай Хан , лидер на монголския клан Борджигин и внук на Чингиз Хан . Това е била първата задгранична династия, управлявала цялостен Китай в интервала 1271–1368 година Управлявала е територия от към 11 милиона кв.км.

8. Умаядски халифат – 11,1 милиона кв.км.

Умаядският халифат , или Омеядски халифат, е вторият от четирите съществени халифата, основани след гибелта на Мохамед. Този сунитски халифат е бил концентриран в династията Омеяд, родом от Мека. Семейство Омейяд първо е пристигнало на власт под третия халиф, Утман бин Апан (644–656 г.), Но режимът Омеяд е учреден от Муавия ибн Аби Суфян, дълготраен шеф на Сирия, след края на Първата гражданска мюсюлманска война. Умаядският халифат е траял от 661–750 година и се простира на обширна територия от към 11,1 милиона кв.км.

7. Абасидски халифат – 11,1 милиона кв.км.

Абасидският халифат (или Багдадски халифат) е третият от ислямските халифати, наследил ислямския оракул Мохамед. Династията Абасид произлиза от най-младия чичо на Мохамед, Ал-Абас ибн Абд ал Муталиб (566–653 г.), от който династията носи името си. Те са управлявали като халифи през по-голямата част от своя интервал от столицата им в Багдад, откакто поемат властта над мюсюлманската империя от Умаядите през 750 година Абасидският халифат е траял да съществува от 750 година до 1258 година, като се простира на повърхност от към 11,1 милиона кв.км.

6. Френска колониална империя – 11,5 милиона кв.км.

Френската колониална империя съставлява отвъдморски колонии, протекторати и мандатни територии, които попадат под френското ръководство от 16 век нататък. Обикновено се прави разлика сред “първата колониална империя ”, която съществува до 1814 година, по това време по-голямата част от нея е изгубена, и “втората колониална империя ”, която стартира със завладяването на Алжир през 1830 година Френската колониална империя просъществува в интервала 1534-1980 година, с повърхност от близо 11,5 милиона кв.км.

5. Испанска империя – 13,7 милиона кв.км.

Испанската империя е една от най-големите империи в историята. Тя доближава пика на своята военна, политическа и икономическа мощност под испанските Хабсбурги, през по-голямата част от 16-ти и 17-ти век. Най-голямата си териториална повърхност заема при ръководството на Бурбонската династия през 18 век, когато е най-голямата империя в света. Испанската империя е била основната международна мощ за своето време и първата империя, за която се е казвало, че “слънцето в никакъв случай не залязва ”. Просъществувала е в интервала 1492-1975 година, като обгръща територия с повърхност 13,7 милиона кв.км.

4. Династия Цин – 14,7 милиона кв.км.

Династията Цин , или Манджурската династия , е последната императорска династия на Китай, основана през 1636 година и ръководеща Китай от 1644 до 1912 година Тя е била предшествана от династията Мин и наследена от Република Китай. Мултикултурната империя Цин траяла съвсем три века е формирала териториалната повърхност за актуалната китайска страна. Управлявана повърхност – 14,7 милиона кв.км.

Продължаваме с Топ 3 на най-великите империи в света:

3. Руска империя – 22,8 милиона кв.км.

Една от най-големите империи в международната история, разпростряла се на три континента. Възходът на Руската империя става по време на упадъка на прилежащи съпернически сили: Шведската империя, Полско-Литовската общественост, Персия и Османската империя. Названието е въведено от Петър I, който приема титлата император. Столицата е била град Санкт Петербург. Тази империя играе съществена роля през 1812–1814 година за побеждаването на упоритостите на Наполеон да управлява Европа и да се уголемява на запад и на юг. Просъществувала е в интервала 1721–1917 година, като ръководи повърхност от 22,8 милиона кв.км.

2. Монголска империя – 34 милиона кв.км.

Монголската империя се е образувала през 13-ти век под водачеството на Чингис хан, като е била най-голямата сухопътна империя в историята. Произхождайки от степите на Централна Азия, Монголската империя в последна сметка се простирала от Централна Европа до Японско море, простирайки се на север в Сибир, на изток и на юг до Индийския субконтинент, Индокитай и Иранското плато, а на запад до Леванта и Арабия. Просъществувала е в интервала 1206–1368 година, като ръководи повърхност от 34 милиона кв.км.

1. Британска империя – 35 милиона кв.км.

Британската империя е най-голямата империя в света . Включва колонии, протекторати, мандати и други територии, ръководени или управлявани от Обединеното кралство. Възниква с отвъдморските владения и търговски постове, открити от Англия сред края на 16-ти и началото на 18-ти век. В разгара си е била най-голямата империя в историята, като е имала колонии на всички контитенти по света. В продължение на един век е била най-голямата международна мощ. През 1913 година Британската империя господства над 412 милиона души, а до 1920 година тя обгръща 35 милиона кв.км. В пика на своята мощ, фразата „ империя, върху която слънцето в никакъв случай не залязва “, постоянно се е била употребила за изложение на Британската империя .

Още забавни ранглисти вижте тук!


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР